Календар

 Последен месец Юни 2024  Следващ месец
П В С Ч П С Н
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Скорошни събития

Не са налични събития

Забележителности

Единственият град на територията на общината ,е нейният общински център-гр. Куклен, с население 5 907 д. Куклен получи статут на град с Решение на МС на Република България от12.05. 2006г.

В града живеят в добросъседство представители на трите основни етноси в България-българи, турци и роми. Източно православните отправят своите молитви към бога в две църкви-"Св. Богородица и "Св. Св. Кирил и Методий". В града функционира и католишка църква,с красива външна фасада, а за изповядващите исляма е изградена в центъра голяма джамия.
Гостите на града могат да отседнат в хотел-ресторанта "Замъка Орфей",разполагащ с лятна градина и плувен басейн.
Манастир "Св. СВ. Козма и Дамиан"

На 3.5-4 км. югазападно от гр. Кукрен, на 450 м. н.в., всред красива природа се намира изграденият преди  1000г. манастир "Св. СВ. Козма и Дамиан", намерил място и в разказа "Козият рог" на Николай Хайтов. Същият е признат за "Паметник на културата с национално значение". В църквата към него се съхраняват много ценни икони и стенописи от различни епохи. Манастирът векове наред е бил средище на българската книжнина и култура.В чест на двете двойки лечители-безсребреници,с едно и също име, живели в Мала Азия и в околностите на Рим,манастирът има два празника през годината-1-ви юли и 1-ви ноември, на които се събира множество от всички краища на България. Пред самите порти на манастира блика изключително студен и бистър извор-"Аязмото", за лечебната сила на който и до днес се носят легенди. За това свидетелствуват запазените желязна верига, с метални гривни , прикачени към голям камък в предверието на църквата, с помощта на които са били усмирявани душевно болните хора, търсейки и намирайки своето излекуване. С привлечени средства от програма САПАРД,  през 2008 г., общината изгради  асфалтов път до манастира, което прави достъпа лесен и приятен. Заедно с намиращите се още 4-5 манастира в съседните общини-Асеновград и "Родопи"/Бачковски," СВ.Кирик", "Араповски, "Мулдавски"и Белочерковският "Св. Св. Петър и Павел", също на територията на община Куклен, биха могли да бъдат една прекрасна дестинация за религиозен туризъм.
Лесопарк "Родопи"

В южната част от територията на общината върху площ от 23 000дка, с надморска височина от 700 до 1700м. се простира Лесопарк "Родопи", с четири Курортно-туристически ядра-хижа "Здравец"-с н.в. 1250 м.; "Копривките", с н.в. 1350 м. ;"Студенец"-с н.в. 1450 м. и "Бяла черква" -1650-1700 м. Със Заповед на МНЗСГ от 1963 г. "Бяла Черква" е признат за Планински климатичен курорт. Именно там е изградена ски писта с параметри, отговарящи на международните норми за дължина и денивилация между старта и финала. На нея се провеждат официални състезания от регионален мащаб. С разработеният през тази година ОУП на ски зона"Бяла Черква" се предвижда изграждането на нови 7-8 писти, с обща дължина над 10 км, по които ще могат да се пързалят едновременно 2 500скиора.
В подножието на връх"Бяла Черква" се намира манастира "Св. СВ. Петър и Павел", който в не далечното минало изгоря в основи, но едното му крило, вече е възстановено.
На територията на лесопарка има изградени и функционират 12 хотела, с 636 легла,множество почивни станции на ведомствата, къмпинги, частни вили-общо с над 2000 легломеста. В ядро "Студенец" се намира популярният и търсен Екохотел "Здравец",с 160 легла, извършващ "Спа-процедури"/, само на 35 км. от Пловдив/.
Заоблените била на тази част на Родопите правят лесно достъпни и приятни за всички възрастови групи десетки туристически пътеки, водещи към красиви местности и природни феномени, с обща дължина над 150 км.

Новини

Станете приемен родител Всяко дете има право на детство, семейство и дом....   Повече
Важно за собствениците на кучета Общинска администрация уведомява собствениците на ..... Повече
За хотелиерите Информация за лицата, предлагащи хотелиерски услуги... Повече
Набиране на доброволци Община Куклен открива кампания за набиране на доброволци.... Повече
Информация за местните данъци през 2011 Общинска администрация информира.... Повече

Пожарна безопасност

Български Пощи

Банери

Банер
Банер
Банер